ANDERS SUNNA

Blood red is the New Green

31 oktober - 16 november 2024

"Född 1985. Konstnär från en samisk renskötarfamilj i Kieksiäisvaara, på den svenska sidan av Sápmi. Min konst bär på en politisk laddning och berättar historien om maktövergrepp och förtrycket av det samiska folket. Jag har mycket personlig erfarenhet av detta, och mina verk adresserar specifikt min familjs femtio år långa kamp för vår rätt och erkännande som renskötare. Renskötsel som min familj alltid har ägnat sig åt.

Min familj förlorade våra renmärken på grund av statlig politik, vilket var en hård smäll för oss. Renmärken är en traditionell praxis som symboliserar enskild äganderätt till renar och rätten att arbeta som renskötare. Som led i att vår familj blev ”gerillasamer” använder jag min konst för att stärka det samiska samhället och ge röst åt våra erfarenheter.

En av mina mest betydelsefulla upplevelser var när jag deltog i La Biennale di Venezia 2022, där den nordiska paviljongen blev den samiska paviljongen. Jag visade där ett monumentalt verk, ”Illegal Spirits of Sápmi”, som berättar om min familjs kamp mot den svenska staten sedan 1971, en kamp som fortsätter än idag.

Jag har varit med i utställningar som Àbadakone på National Gallery of Canada, Ottawa, 2019, och Biennalen i Sydney, NIRIN, 2020. För NIRIN fick jag i ett uppdrag att skapa en målning 300x600 cm i Campbelltown Arts Centre i Australien, där jag arbetade i dialog med lokala aboriginska äldste.

Jag studerade fri konst vid Konstfack College of Arts i Stockholm under åren 2006–2009. Sedan dess har jag fått uppdrag att skapa en rad offentliga konstverk, bland annat i rättssalen i tingsrätten i Gällivare, där många rättsfall om samiska frågor fortsätter att tas upp.

Genom min konst strävar jag efter att ge röst åt det samiska folket och att synliggöra de historiska och samtida utmaningar vi står inför. Jag har också samarbetat med andra konstnärer och deltagit i symposier och utställningar för att lyfta fram ursprungsbefolkningars konstnärliga praktiker och berättelser som alltför ofta förbises."

  -Anders Sunna