Marcus Mårtenson
Marcus Mårtenson (f. 1972) bor och arbetar i Stockholm. Han fick sin konstnärliga utbildning på Basis, Idun Lovén och på Forsbergs Skola för Design. Han har en kandidatexamen i religionsvetenskap från Högskolan i Gävle. Han har haft soloutställningar på Angelika Knäpper Gallery, Lars Bohman Gallery, Galerie Forsblom och Arsenalsgatan 3. Han även har deltagit i flera internationella grupputställningar i USA, Japan och Finland. Hans verk finns i Ståhl Collection i Norrköping och hos SAK, samt i många privata samlingar.
Marcus Mårtensons konstnärliga praktik behandlar samtida frågor som konsumtion, övervakning, artificiell intelligens och sociala medier. Referenser från kapitalistisk masskultur transformeras i Mårtensons händer till svidande samhällskritik Verken representerar ett nätverk av tankar och idéer med fokus på den moderna, ständigt uppkopplade människans existentiella kris.
Likt 60-talets popkonstnärer hittar Mårtenson sina motiv i samtidens banala fixering vid yta – en ikonografi som känns igen från neonskyltar, serietidningar och reklambilder. Genom att blanda högt och lågt i en respektlös lek med förutsättningarna för Konsten med stort K, följer hans verk i en postmodernistisk tradition inspirerad av Baudrillards teori om simulacra. Mårtenson gör betraktaren uppmärksam på skillnaden mellan realitet och medialitet. För varje nytt lager av representation kommer människan längre och längre ifrån verklig mening, till slut finns bara artificiell simulation kvar i en sorts självrefererande hyperrealitet.